Med interesse for friluftsliv og en tidligere drøm om å bli lege, var det ikke tilfeldig at Ingrid Margrethe Gjerde endte opp i Forsvaret. En jobb som kombinerer det akademiske med det praktiske har holdt henne på tå hev under sin 37 år lange militære karriere. Det har blitt mange oppdrag både i Norge og i mer fjerne strøk som Afghanistan, Bosnia og Libanon, og varierte arbeidsoppgaver både «der ute» og i administrative stillinger i Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Siden 2023 har hun vært sjef for Forsvarsstaben og dermed nestleder i Forsvaret. Samfunnsoppdraget til Forsvaret har vært en viktig drivkraft for henne personlig, noe som har blitt enda tydeligere i nyere tid.
- Vi lever nå i en sikkerhetssituasjon som er dramatisk i våre nærområder og hvor vi alle er mer oppmerksomme på betydningen av et godt forsvar for Norge. Jeg tenker mer og mer på hva den jobben vi gjør nå har å si for fremtidige generasjoner.
Forsvarsløftet
Samfunnsoppdraget til Forsvaret er det samme nå som for tretti år siden, men med ny investering og fokus på innovasjon og opprustning er det mange nye arbeidsoppgaver å ta fatt på. Forsvarsløftet er en prioritering på vegne av Regjeringen, og skal sikre det norske folks trygghet. Forsvarsløftet skal sørge for å forbedre svakheter, øke kapasitet og tilrettelegge for videre vekst (Regjeringen, 2024). Det er bevilget hele 600 milliarder ekstra de neste 12 årene til å nå de målsetningene som er satt. Som nestleder og sjef for Forsvarsstaben, har Gjerde en sentral rolle i å lykkes med oppbyggingen.
- Gjennom Forsvarsløftet er det en stor satsing på Forsvaret i årene fremover - både i å levere trygghet for den norske befolkningen i dag og i å sikre at vi har det forsvaret vi trenger de neste fem, ti og tjue årene. Sammen med mine kollegaer har jeg ansvaret for å implementere den langtidsplanen som nå er lagt frem av Regjeringen. Det er en oppgave jeg tar på dypt alvor – at vi lykkes med å få til de nødvendige investeringene, bygge kompetansen og gjøre oss rede til dette løftet.
Personellet
Ambisjonen er å få det forsvaret vi har i dag til å fungere optimalt, samtidig som man skal forberede seg på fremtiden. I en fase med store endringer, er Gjerde opptatt av at den viktigste ressursen er personellet – menneskene som gjør dette mulig.
- Som i mange andre foretak, er det helt vesentlig å beholde og rekruttere de riktige menneskene og å bygge kompetanse. Vi er veldig heldige som har mange som ønsker å jobbe hos oss. Verneplikten gir oss også muligheten til å rekruttere direkte fra de som har vært i førstegangstjeneste og å vise frem hvilke muligheter som ligger i en karriere i Forsvaret. Å beholde kompetanse er helt vesentlig, og vi har gjort flere studier på hvorfor folk slutter i Forsvaret og hva som skal til for at folk skal bli.
Gjerde peker på tre hovedårsaker som mange andre virksomheter kan kjenne seg igjen i. Det første punktet er lønn, som hun mener bør være ganske enkelt å løse. Å kombinere familie og karriere er et annen punkt. Mange militære må i perioder av livet pendle eller jobbe skift. Her må Forsvaret tilrettelegge best mulig for å sørge for at det lar seg kombinere med familieliv. Det siste punktet som Gjerde nevner er meningsfull tjeneste. I det ligger kanskje den største jobben, å sørge for at det er et godt arbeidsmiljø som man ønsker å være en del av.
Lederutvikling i Forsvaret
- Å ha gode ledere er helt nødvendig for å bygge godt arbeidsmiljø og en god arbeidskultur. Derfor har Forsvaret alltid vært opptatt av lederskap og lederutvikling. Det er en sentral del av utdanningen vår – både i teori og i praksis. Og når man har blitt leder, er hvordan man leder i hverdagen noe av det viktigste man gjør. Vår jobb er å tilrettelegge for at lederne hos oss skal få faglig påfyll og karrieremuligheter, og ikke minst at de skal få prøve og feile, og dermed bli trygge og gode i sin lederrolle. I en travel hverdag er det viktig å ta seg tid til refleksjon rundt eget lederskap. Personlig har jeg opplevd å bli sett og blitt satt pris på i løpet av mitt karriereløp. Jeg har fått solid utdanning både sivilt og militært, og har fått være med på noen av våre egne lederprogrammer som for eksempel mentorprogrammer. Jeg har også fått muligheten til å gå Solstrandprogrammet som er et eksternt lederutviklingsprogram. Jeg tror det er veldig viktig at vi møter ledere på utsiden av vår egen virksomhet for å få inspirasjon og å lære av andres erfaringer.
Mennesket i sentrum
Etter en lang og variert karriere i Forsvaret, med ulike erfaringer både fra inn- og utland, er Gjerde opptatt av at mennesket alltid må stå i sentrum.
- Jeg tror det aller viktigste jeg har lært er å se gullet i menneskene rundt meg, å klare ikke bare å se de som umiddelbart står frem som ledertalenter, men å finne gullet i den enkelte. Hva er de gode på? Hvilke egenskaper har de? Hvilken kompetanse har de? Hva kan de bidra med inn i organisasjonen? Være bevisst på hva som skal til fra oss rundt for å ta ut dette gullet. Det er noe jeg blir mer og mer bevisst på og som jeg skulle ønske jeg var flinkere til også tidligere i min karriere. For meg er dette mangfoldsledelse.
Mangfoldsledelse
Men hva betyr egentlig mangfoldsledelse i Forsvaret?
- Det er et godt spørsmål fordi det strever vi litt med selv. Jeg opplever at det har vært oppfattet som at vi trenger mangfold for da oppnår vi mer og at vi blir mer innovative. For eksempel at det er viktig med en mangfoldig ledergruppe for å få alle perspektiver frem. Det kan tidvis oppleves krevende i det korte perspektivet, men gir definitivt bedre resultater over tid. Vi opplever nå at vi har vært veldig snevre i å definere mangfoldet. Det har tidligere i all hovedsak vært forbundet med kjønn, men i senere tid også etnisitet, kulturelt mangfold og seksuell legning. Jo mer jeg går inn i det, jo mer skjønner jeg at mangfold er mye mer. Vi må se på ulike erfaringer, bakgrunn og personlighet. Vi begynner å våkne, men vi har en vei å gå for virkelig å forstå og å utnytte det store mangfoldet som vi allerede har i Forsvaret. Vi har dette på agendaen, og vi har iverksatt et større program i mangfoldsledelse. Forsvarsstaben (som jeg leder) har satt av en dag i mai til å jobbe med mangfoldsledelse for hele staben. Her skal vi dykke mer inn i den enkelte for å bli kjent med det mangfoldet vi egentlig har.
Profesjonskultur
Mangfold henger ofte sammen med profesjonskultur. Nettopp det er Gjerde opptatt av skal være en ambisjon de nærmeste årene.
- Gjennom et kulturløft knyttet til profesjonskulturen i Forsvaret ser vi på hva som er viktig i vår profesjon og for å lykkes med våre oppgaver. Det handler om å skape trygghet og stolthet internt. Det viktigste innenfor dette prosjektet er å se på «Vi-et». Dette henger sammen med noe av det aller første jeg lærte som ung da jeg startet på befalsskolen. Det var mantraet «Løs oppdraget og ta vare på dine menn og kvinner». Jeg tenker at dette er like viktig i dag som tidligere. De to tingene er ubønnhørlig knyttet sammen og det har påvirket hvordan jeg er som leder.
Å bruke lederfilosofi i hverdagen
- Hensikten med å dele min egen lederfilosofi er for å få tilbakemelding på om jeg faktisk lever den i det daglige. For hver stilling jeg går inn i, går jeg grundig igjennom hva disse kjerneverdiene betyr i nettopp den stillingen. Gjennom et langt yrkesliv har det naturlig nok endret seg. Jeg jobber nå mer strategisk, mens jeg før var i operativ tjeneste. De samme prinsippene i lederfilosofien er gjeldene, men jeg har ulikt fokus.
Den personlige lederfilosofien til Gjerde utarbeidet hun for mange år siden, men hun tar den stadig i bruk i sitt daglige virke. Den består av fire hovedpunkter:
- Å være rollemodell 24/7
- Når jeg har tatt på meg en lederoppgave, er det ikke bare noe som gjelder når jeg går i uniform, men det gjelder også når jeg er på fest eller er i butikken. Jeg skal ha en integritet i alt jeg gjør. Hvis jeg møter på noen ansatte, skal de kjenne igjen lederen sin – både på og utenfor jobben. I dette ligger også det at jeg er tilgjengelig utenfor arbeidstid hvis det er noe kritisk. Hvis noen trenger lederen sin, skal jeg være der. - Etterleve kjerneverdier
- Vi har tre kjerneverdier i Forsvaret og de bekjenner jeg meg med. Det første er ansvar. Ansvar for oppdraget, for menneskene og for det materiellet vi er satt til å forvalte. Det andre er respekt. Respekt handler om mer enn toleranse. Det handler om genuint å prøve å forstå menneskene jeg har rundt meg og de jeg møter. I den rollen jeg har nå handler det for eksempel om å forstå partene i en konflikt. Selv om vi er uenige og jeg mener de gjør feil, må jeg til og med prøve å forstå hvorfor Taliban eller det russiske regimet tenker og handler som de gjør. Det tredje er mot. Mot til å si ifra, ta de vanskelige samtalene eller beslutningene – enten det er i strid eller på kontoret. I den senere tid har jeg lagt til en fjerde verdi for meg selv, og det er raushet. For meg betyr det å fremme de rundt meg og å være rausere overfor meg selv og andre. - Utviklingsfokus
- Jeg blir mer og mer klar over at jeg må ha et utviklingsfokus. Jeg må ikke bare tenke løsninger i dag, jeg skal også utvikle organisasjonen og menneskene rundt meg til å levere i fremtiden. - Intensjonsbasert ledelse
For meg handler intensjonsbasert ledelse om at jeg må delegere. Som leder skal jeg gi en tydelig intensjon og retning, men jeg skal gi et stort handlingsrom i hvordan organisasjonen løser oppgaven. Jeg har som alle andre ofte en tanke om hva som er den lureste måten å gjøre ting på, men å gi direktiver er veldig lite motiverende og ofte ikke så smart heller. Det er ofte at andre sine løsninger er vel så gode som mine egne.