Røttene til Hergeirssons lederfilosofi strekker seg tilbake til oppveksten på det lille tettstedet Selfoss på Island. Som ung var han aktiv i det lokale idrettslaget, der alle som ville bidra fikk muligheten - både på banen og i styrerommet. Denne tidlige erfaringen med medbestemmelse og kollektivt ansvar preget måten han ledet landslaget på.
"Vi jobber veldig teamorientert", forklarer Hergeirsson om sin lederstil. I hans trenerteam finnes ingen assistenter - alle er fullverdige fagfolk som utfyller og utfordrer hverandre. Denne tankegangen gjennomsyrer hele organisasjonen, fra spesialiserte helseteam til kapteinsteamet som fungerer som formelle mellomledere. Kapteinsteamet illustrerer særlig godt hvordan Hergeirsson omsetter sine verdier i praksis. De står i det han kaller "mellomleder-squeezen" som mange kan kjenne seg igjen fra næringslivet - de må representere både trenerteamets visjon og spillernes perspektiv. "Det er krevende", forklarer Hergeirsson.
For å støtte kapteinsteamet i denne komplekse rollen, har landslaget etablert et omfattende utviklingsprogram. De har en egen coach fra Olympiatoppen som jobber med dem både individuelt og som team. Sammen med trenerteamet har dette blitt en verdifull lederskole for spillerne som tar på seg kapteinsrollen. "De har gått en veldig god lederskole", sier Hergeirsson, som ser verdien av denne investeringen i spillernes utvikling både på og utenfor banen.
I et miljø hvor resultater er høyst synlige og gransket, er Hergeirssons mantra å være "sta i motgang og ydmyk i medgang". I toppidretten, som i næringslivet, kan følelsene ofte ta overhånd. "Toppidrett er veldig følelsesstyrt", forklarer Hergeirsson. "Hvis du taper kamper, kan det gå så langt som at du føler at du til og med er et dårlig menneske."
Hans tilnærming til både seire og nederlag fokuserer på å bevare perspektiv og identifisere konkrete, gjennomførbare forbedringer, og samtidig løfte fram det som faktisk fungerte.
Hergeirsson beskriver tre fundamentale områder for utvikling:
For Hergeirsson danner verdier og kultur grunnlaget for alt annet. "Hvis det brenner i alle hjørner, blir det veldig vanskelig å få til strategien", påpeker han. Med begrenset tid sammen som landslag - redusert fra 85 til 60 dager årlig - blir dette fundamentet enda viktigere.
Hergeirssons lederskap strakk seg derfor langt utover det som skjedde på banen. Det er ikke bare på samlinger eller turneringer spillere og trenere må yte. "Vi må forstå hver lagspillers totale kontekst - deres klubbsituasjon og familieliv og deres fysiske og mentale helse. Nøkkelen ligger i å få definert og få avklart forventninger, få definert behov, og så må vi da se hva vi som landslag er i stand til å være med å legge til rette for."
Idet han nå har gitt stafettpinnen videre, reflekterer Hergeirsson over lederskap i bredere forstand. Han ser klare paralleller mellom idrett og næringsliv, særlig i håndtering av mellommenneskelige dynamikker, kommunikasjonsutfordringer og ulike perspektiver. Disse universelle ledelsesutfordringene krever lignende løsninger enten det er i idrett, næringsliv eller andre domener.
Hans erfaringer gir verdifulle innsikter for enhver leder som jobber med å bygge høytytende og robuste team: