Som en av verdens største mobiloperatører har Telenor over 20.000 ansatte fordelt på ni ulike markeder i Norden og Asia. Chief People Officer, Cecilie Blydt Heuch, har lang fartstid innenfor HR fra blant andre DNV GL, Norsk Hydro og Yara. Nå deler hun sine erfaringer med Leadership Weekly og forteller om hvordan Telenor arbeider med HR for å nå selskapets overordnede mål.
Gjennom forretningsstrategien er grunnlaget lagt for utviklingen av en «People strategi» som skal bidra til å drive selskapet fremover. Denne består av fire hovedpunkter som vi jobber ut ifra hver eneste dag:
Det jobbes mye med utviklingen av organisasjonen og måter å jobbe på, men vi har også utviklingsplaner som går på den enkelte medarbeider. Her snakker vi om å tilføre ny kunnskap og å utvikle eksisterende kunnskap. Hvordan vi kan organisere oss og jobbe på nye måter er svært viktig for at vi skal kunne være konkurransedyktige, og utvikling og fornyelse av kunnskap er kanskje den viktigste verdien vi sitter på.
I Telenors konsernledelse må vi alle ha enten en coach eller en mentor, så jeg benytter coach jevnlig for å jobbe med eget lederskap. Jeg er i tillegg en del av et opplegg med «reversed mentoring» hvor jeg er mentor for en yngre person innenfor kommunikasjon, og hun gjør det samme for meg innen sitt fagfelt. Dermed utvikler jeg kommunikasjonskunnskapene mine samtidig som jeg får innspill fra en som er yngre og har et annet perspektiv enn meg selv. Selvfølgelig har jeg også min egen «40 hour challenge» jeg gjennomfører. Det nytter ikke å utfordre 20.000 mennesker uten å gjennomføre selv, så der er det viktig at jeg leverer. Gjennom denne utfordringen gjør jeg akkurat som alle de andre. Jeg er også med i et ekstern HR-nettverk hvor jeg får sparringspartnere som jobber med lignende utfordringer som meg. Sett bort fra alt dette har jeg vært veldig bevisst på å bli kjent med hele Telenor sin forretning. I stedet for å bare sitte på hovedkontoret å ha møte med HR-personer, er jeg ute og møter ansatte i ulike posisjoner. Ved å snakke med alt fra selgere på landsbygda i Bangladesh til de som arbeider med IT i Sverige, får jeg verdifull innsikt i Telenor som arbeidsgiver og hva vi kan forbedre.
Jeg må si jeg er utrolig imponert over de ansatte i Telenor over hele verden, særlig de siste månedene med ny hverdag. De har mobilisert og virkelig tatt utfordringen på strak arm for samfunnet de er en del av nå under corona pandemien. Mange har hatt store utfordringer, det skal vi ikke legge skjul på. Blant annet i Bangladesh har det vært stormer og monsuner, men til tross for dette har man greid å holde nettverkene oppe. Samtidig har de fleste støttefunksjoner blitt flyttet hjem til de ansatte fordi hjemmekontor har vært eneste alternativ for de fleste. I Danmark flyttet de kundesentrene til hjemmekontor på 24 timer og opprettholdt kvalitet og kundetilfredshet. Denne omstillingen har skapt mye stolthet internt. Det har vært ekstremt meningsfylt å jobbe i denne perioden, fordi vi ved å sørge for at folk fortsatt kan kommunisere, har bidratt til å holde samfunnene oppe og i gang.
Til tross for at utfordringene har vært store, så har vi gjort oss erfaringer som vi tar med oss videre. Til tider har for eksempel møtekulturen blitt betydelig mer effektiv, antall møter er kuttet ned eller blitt gjennomført på en annen måte. Hvordan vi involverer og knytter oss til hverandre kommer vi til å tenke gjennom og benytte videre, blant annet når vi jobber med team sammensatt fra forskjellige land.